Водичи

Обрисали сте фотографију на Android-у? Можда је још 30 дана на телефону

Објављено 1. октобар 2026.

Када обришете фотографију на Android-у, она обично није нестала. Већина апликација за галерију је прво премешта у отпад или корпу за отпатке, да бисте могли да се предомислите. То је корисно када нешто обришете грешком. Проблем је када покушавате да приватна фотографија заиста нестане.

Google Photos: 30 дана

Google Photos чува обрисане фотографије и видео-снимке у отпаду („Trash“) 30 дана (Google Photos помоћ). То важи за фотографије чија је резервна копија направљена на вашем Google налогу, као и за фотографије обрисане са телефона са Android-ом 11 или новијим без резервне копије.

До септембра 2026. фотографије са резервном копијом остајале су у отпаду 60 дана. Google је то скратио на 30 (Android Authority), па старији водичи можда и даље кажу 60.

Како да га испразните: отворите Google Photos, у библиотеци пронађите „Trash“ и испразните га. Google упозорава да пражњење отпада трајно брише све у њему и да ништа не може да се врати.

Проверите још нешто: ако је фотографија имала резервну копију, можда је и даље у вашој Google Photos библиотеци у облаку. Уверите се да сте је обрисали са налога, а не само са телефона.

Samsung Gallery има „Recycle bin“ који чува обрисане слике и видео-снимке 30 дана пре него што буду трајно обрисани (Samsung). Ради само ако је „Recycle bin“ био укључен пре него што сте обрисали фотографију.

Како да га испразните: отворите Gallery, отворите мени, изаберите „Recycle bin“, па га испразните.

Друге апликације за галерију

Многе друге апликације за галерију, укључујући оне произвођача телефона као што су Xiaomi, OnePlus и Oppo, имају сличан албум недавно обрисаних ставки. У менију галерије потражите „Trash“, „Recycle bin“ или „Recently deleted“.

Пребацујете фотографије у сеф? После тога проверите отпад

Када пребаците приватну фотографију у апликацију за сеф, оригинал у галерији мора да се обрише. У зависности од тога како апликација и ваша галерија то раде, оригинал може да заврши у отпаду и да тамо остане недељама.

Зато, после пребацивања фотографија у било који сеф, укључујући Google Photos „Locked Folder“, Samsung „Secure Folder“ или апликацију као што је Lockspeare:

  1. Отворите отпад у галерији и испразните га.
  2. Ако користите резервну копију фотографија у облаку, проверите да је фотографија нестала и одатле.
  3. Проверите апликације за дописивање у којима сте послали или примили фотографију, јер оне често чувају сопствене копије.

Lockspeare вас на ово подсећа после сваког увоза, јер је отпад место где приватне фотографије најчешће заостану.

За још начина да заштитите приватне фотографије, погледајте Како сакрити слике на Android-у.

Честа питања

Колико дуго Google Photos чува обрисане фотографије?

30 дана. Од септембра 2026. ово важи и за фотографије са резервном копијом, које су се раније чувале 60 дана. Фотографије обрисане са уређаја са Android-ом 11 или новијим без резервне копије такође остају у отпаду 30 дана.

Колико дуго Samsung Gallery чува обрисане фотографије?

Ако је „Recycle bin“ укључен, Samsung Gallery чува обрисане слике и видео-снимке 30 дана пре него што их трајно обрише.

Да ли пребацивање фотографије у апликацију за сеф уклања фотографију из отпада?

Не. Ако оригинал заврши у отпаду галерије, остаје тамо док се отпад не испразни или док не прође 30 дана. Испразните отпад после пребацивања приватних фотографија.